joi, 20 ianuarie 2011

Guzmania

Este cadoul ideal pentru cei dragi, este o floare puternica, rezista foarte mult timp si este foarte frumoasa. Merita fiecare banut, e mereu plina de viata si culoare. Special este ca propriile frunze formeaza floarea, daca o sa urmariti veti vedea cum acestea se ridica usor pe tulpina si isi transforma culoarea in rosu aprins.

Guzmania provine din familia Bromeliacee si isi are originile in regiunile tropicale-ecuatoriale din America. Nu este o floare fragila, trebuie insa pusa in ghivece spatioase pentru a putea creste in voie. Este bine ca o data la cateva zile sa fie stropita cu apa deoarece are nevoie de multa umiditate. Nu este bine sa fie pusa direct sub razele puternice de soare, pentru ca desi rezista pana la temperaturi de 27 celsius, mai mult de atat ii poate face mult rau.

Pe la sfarsitul verii este indicat sa ii taiati singuri rozeta rosie pentru ca in urmatorul an sa aveti o alta la fel de frumoasa si bogata. Inainte sau dupa inflorire, de sub ultimele frunze de la baza rozetei se formeaza cativa pui (1-3), care cresc pe masura ce planta-mama moare. Ei trebuie despartiti abia cand ajung la jumatate din dimensiunea plantei-mama. Daca e nevoie si nu au lumina suficienta, frunzele de la baza pot fi taiate, uneori chiar toata rozeta.

Solul in care este tinuta floarea trebuie sa fie fibros si udat cate putin la fiecare 2-3 zile, este indicat ca macar o data la 2 luni sa adaugati in ghiveci ingrasamant. Rozeta ajunge sa atinga si 50 de cm, in cornetul frunzelor trebuie sa se gaseasca mereu o cantitate mica de apa, de aceea este indicata pulverizarea cu apa, daca cumva varfurile se usuca este din cauza aerului uscat. Dupa ce Guzmania mama face pui aceasta floarea moare, care dupa ce cresc un pic trebuie rupti si plantati intr-un ghiveci separat pentru a se dezvolta.

Are ca daunatori paduchii de scut, asa ca mare atentie, este bine sa va aprovizionati cu pulverizante ce ataca acesti mici invadatori din timp. Lipsa fierului duce la uscarea frunzelor de aceea este foarte important ca la cateva luni sa puneti in ghiveci ingrasamant. Excesul de umiditate in sol poate fi foarte periculos de aceea trebuie udata in cantitati foarte mic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu