vineri, 21 ianuarie 2011

Azaleea (o subspecie de rhododendron) poate impodobi un colţisor umbrit si răcoros al casei, inflorind de toamna târziu până la venirea primăverii.
Azaleea este originară din zona Asiei Orientale, de unde s-a extins, graţie frumuseţii extraordinare a florilor, pe toate celelalte continente. Cea mai cunoscută si apreciată este Azalea indica, un mic, dar foarte bogat arbust, cu frunze alternante, mici si ovale, acoperite cu un puf fin. Florile, in formă de pâlnie, au culori vii, de la alb la violet, trecând prin roz, rosu si albastru si sunt grupate câte 5 in buchete in vârful fiecărei ramuri. Înfloreste de la inceputul iernii până in primăvară.

Cum o ingrijim

Azaleea iubeste umbra si temperaturile moderate, de maximum 25ºC. Are nevoie de un sol acid, cu un ph de 5.5, motiv pentru care evită s-o uzi cu apă de la robinet, care conţine calcar. Sau, dacă totusi nu ai altă soluţie, lasă apa la decantat câteva zile. Temperatura apei este si ea foarte importantă, pentru că apa foarte rece duce la ingălbenirea frunzelor. De asemenea, pune in apa folosită pentru udat o linguriţă de zahăr. Trebuie udate cu foarte mare atenţie (de două ori pe săptămină in timpul iernii si de trei ori vara), evitând să stropesti petalele florilor si frunzele, fiindcă se pătează si se ofilesc. Vara e bine să se pulverizeze apă la temperatura camerei pe flori si frunze si să stea la umbră. În cazul in care observi că mai multe frunze s-au ingălbenit, presară la suprafaţa ghiveciului câteva frunze de mentă uscată. Solul trebuie să fie de bună calitate, mănos, un amestec de turbă cu bălegar si scoarţă de copac.
Desi infloreste abia iarna, mugurii din care vor iesi florile apar incă din luna august, moment in care planta trebuie să fie pusă undeva la răcoare, cam la 10ºC, vreme de două luni, pentru ca mugurii să se poată dezvolta in flori.
Primăvara, după ce s-au trecut florile, se transplantează in ghivece mai mari, dar scunde, dacă este nevoie; in mai se corectează forma plantei, tăindu-se florile trecute, lăstarii care au crescut disproporţionat faţă de ceilalţi si cei subţiri sau prost plasaţi.

Cum se inmulţeste

Plantele de azalee se inmulţesc prin butăsire primăvara sau la sfârsitul verii. Înrădăcinarea butasilor durează 6-8 săptămâni. Cresterea tinerelor azalee este lentă, planta ajungând la dimensiunile la care o găsim in magazine abia in doi-trei ani.

Dăunători si probleme
Udarea cu apă foarte rece poate duce la cloroza plantei. Dacă este lăsată in vânt sau curent, bobocii vor rămâne verzi si planta nu va inflori. Dacă este udată de deasupra, apa poate rămâne intre lăstarii desi care pornesc din tubercul, cauzând putrezirea acestuia.
Azaleea poate fi atacată de musculiţa albă. Ea isi depune ouăle, in formă de inel, pe partea inferioară a frunzelor, aproape de tulpină. Larvele produc cele mai mari daune: ingălbenirea si căderea frunzelor. În momentul in care planta este atacată, florile se pătează si se distorsionează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu